Een goede toekomst voor ons cultureel erfgoed.
vervolg 03

ROP Noord-Nederland

ROP Noord-Nederland

Dankzij de Restauratie Opleidings Projecten (ROP) kunnen jonge bouwvakkers hun vak maken van het restaureren van monumenten. In de projecten wordt op de bouwplaats het vakmanschap van ervaren bouwvakkers overgedragen op de jongere generatie. Dankzij dit ‘leren met je handen’ blijven er ook in de toekomst voldoende kennis, ervaring en kwaliteit aanwezig om ons cultureel erfgoed in stand te houden. ROP werkt vanuit een vijftal regio’s, ROP Noord-Nederland is daar één van.

Samenwerking Restauratie Noord

In 2010 ging ROP in Noord-Nederland van start dankzij samenwerking met de Vereniging Restauratie Noord. Eén van de voorwaarden om lid van de vereniging te kunnen worden is dat aangesloten bedrijven zich verplichten jonge bouwvakkers op te leiden.
Tussen Restauratie Noord en ROP Noord-Nederland is hierover een convenant afgesloten. Inmiddels hebben de leden van Restauratie Noord tientallen opleidingsprojecten verzorgd.

Opleidingsprojecten

Op de pagina Projecten op deze site vindt u een overzicht van recente projecten van leden van Restauratie Noord waar leerlingen werken of gewerkt hebben.

Doelstellingen ROP

ROP informeert jongeren over het restauratievak en is steeds op zoek naar projecten die als opleidingsplaatsen kunnen dienen. Belangrijkste doelstellingen van ROP zijn het borgen van de continuïteit van de instroom van restauratieleerlingen en het behoud van kennis en vaardigheden.
Kijk voor meer informatie over het werk van ROP de website van de landelijke stichting.

Restauratieopleidingen

  • Op de algemene bouwopleidingen op mbo-niveau 3 kan restauratie als keuzeonderdeel aangeboden worden. Op het ROC krijg je dan een opleiding tot Allround Timmerman of Allround Metselaar met het keuzedeel Restauratie.
  • Op mbo-niveau 4 zijn er opleidingen tot Specialist Restauratie en Professional Restauratie. De eerste is vooral een ambachtelijke opleiding, de tweede een opleiding voor kaderpersoneel.

Lees verder over de restauratieopleidingen op de pagina Scholing op deze site.

 

Contact met ROP Noord-Nederland

Met uw vragen over ROP Noord-Nederland kunt u terecht bij Hilke Janssen.
U kunt hem bellen op (06) 2040 2055 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Adresgegevens ROP Noord-Nederland

Stichting Restauratie Opleidingsprojecten Noord-Nederland
Middenstraat 11
9611 KE Sappemeer
KvK: 57597677