Een goede toekomst voor ons cultureel erfgoed.
vervolg 02

Nieuwsitems

MBO-OPLEIDING PROFESSIONAL RESTAURATIE IN DRACHTEN

(15 februari 2017) Onlangs is de lesstof van de opleiding Professional restauratie op mbo-niveau 4 geactualiseerd. Op dit moment wordt deze mbo-opleiding alleen nog in Den Bosch en Rijssen aangeboden, maar bij voldoende deelname wordt de opleiding per september 2017 ook in ROC Friese Poort in Drachten aangeboden.

Iemand met de opleiding Professional restauratie is actief bij restauratiebedrijven in de calculatie en werkvoorbereiding van projecten of hij werkt als voorman/uitvoerder bij restauraties. Daarnaast kan de professional restauratie bij architecten- en adviesbureaus in de monumentenzorg aan de slag en vinden ze werk als inspecteur bij de Monumentenwacht, als monumentendeskundige bij een gemeente of als deskundige bij erfgoedorganisaties.

Inventiviteit en vakmanschap
Bij deze tweejarige opleiding Professional restauratie gaat het niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om een goede beroepshouding:
‘Het begint bij belangstelling voor oude constructies en vakmanschap, gevoegd bij nieuwsgierigheid. Hoe zit het in elkaar? Waarom deed men dat zo? Naast deze belangstelling is inventiviteit een vereiste. Hoe maak ik een vertaalslag naar hergebruik of de eisen voor herbestemming. Nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en rekenvaardigheden zijn nodig voor het opstellen van professionele begrotingen en planningen.’

Beroepsbegeleidende opleiding
De opleiding Professional restauratie op niveau 4 is een zogeheten beroepsbegeleidende opleiding. Dat betekent vier dagen werken bij een erkend leerbedrijf en één dag per week naar school. Deelnemers aan de opleiding hebben dan ook een baan in de sector nodig.
Een diploma van deze opleiding biedt mogelijkheden voor het volgen van hbo-opleidingen als Bouwtechnische bedrijfskunde, Bouwkunde en Civiele techniek en uiteraard in de erfgoedsector de post-hbo opleiding Bouwhistorie, restauratie en monumentenzorg.
Zie voor meer informatie over de deze opleiding www.platformerfgoedopleidingen.nl.
Meer weten over de mogelijkheden van de nieuwe opleiding in Drachten? Mail naar ROP-NN op het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..